Τρεις λαχταριστές συνταγές για την απόλυτη ζεστή σοκολάτα

Τρεις λαχταριστές συνταγές για την απόλυτη ζεστή σοκολάτα

17 Απριλίου 2025 Off By Κλειώ Σταυρίδη

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός και οι φθινοπωρινές μέρες αποκτούν μια μελαγχολική ομορφιά, λίγα πράγματα είναι τόσο παρηγορητικά όσο μια ζεστή σοκολάτα. Όχι απλώς ένα έτοιμο ρόφημα με σκόνη, αλλά μια αληθινή σοκολάτα, πλούσια, βελούδινη και βαθιά αρωματική. Οι παρακάτω συνταγές είναι ιδανικές για να τις φτιάξετε στο σπίτι, χαρίζοντάς σας λίγες στιγμές απόλαυσης και θαλπωρής.

Κλασική ζεστή σοκολάτα με καφέ

Αν θέλετε κάτι που να σας ξυπνήσει τις αισθήσεις, αυτή η εκδοχή με καφέ είναι η τέλεια αρχή της ημέρας ή η πιο cozy επιλογή για ένα βράδυ στον καναπέ.

Υλικά (για 1 μερίδα):

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 κ.σ. κακάο

  • 1 κ.γ. στιγμιαίος καφές (κατά προτίμηση espresso)

  • 1 κ.σ. νερό

  • 2/3 φλιτζανιού πλήρες γάλα

  • 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

  • 60 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα (μαύρη ή γάλακτος), σε κομμάτια

Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το κακάο, τον καφέ, το νερό και μια πρέζα αλάτι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, και συνεχίζουμε το ζέσταμα χωρίς να αφήσουμε το μείγμα να βράσει. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει εντελώς. Σερβίρουμε αμέσως σε φλιτζάνι.

Ζεστή σοκολάτα με πορτοκάλι και κανέλα

Για όσους αγαπούν τα ζεστά αρώματα του χειμώνα, αυτή η συνταγή συνδυάζει σοκολάτα με πορτοκάλι και μια δόση από εξωτική κανέλα.

Υλικά (για 2 κούπες):

  • 3 φλιτζάνια πλήρες γάλα

  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

  • 80 γρ. μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας

  • ½ κ.γ. κανέλα

  • Λίγο θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το ξύσμα πορτοκαλιού σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, το σουρώνουμε, πιέζοντας το ξύσμα για να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα. Επιστρέφουμε το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αν θέλουμε, γλυκαίνουμε με λίγη ζάχαρη. Ολοκληρώνουμε προσθέτοντας την κανέλα και το αλάτι. Σερβίρουμε αμέσως.

Σοκολάτα με Nutella και φουντούκι

Για τους λάτρεις της Nutella, αυτή η παραλλαγή είναι ο ορισμός της απόλαυσης. Πυκνή, πλούσια και με έντονο άρωμα φουντουκιού, θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη διάσταση.

Υλικά (για 4–6 κούπες):

  • 15 γρ. βούτυρο

  • 1 κ.γ. κορν φλάουερ

  • 280 γρ. Nutella

  • 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα

  • 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος, σε μικρά κομμάτια

  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 4 κ.σ. λικέρ φουντουκιού ή Baileys (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κορν φλάουερ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τη Nutella και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το λικέρ (αν χρησιμοποιούμε), και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Σερβίρουμε ζεστό.